Med obsahuje množstvo antibakteriálnych látok, vitamíny a minerály. Preto je považovaný za jeden z najsilnejších prírodných liečiv a zároveň za tú najzdravšiu alternatívu sladidla. Aj lekári vám jeho konzumáciu vo väčšine prípadov len odporučia. Pokiaľ nakupujete med z overeného zdroju, napríklad priamo do včelára, o jeho kvalitu sa nemusíte obávať. Tí, ktorí si však tento rastlinný zázrak zaobstarávajú zo supermarketov, by mali byť pri výbere obzvlášť opatrní. Kúpu lacných a nekvalitných výrobkov, totiž neprichádzate len o zdraviu prospešné látky, ale svojmu telu môžete aj poškodiť.
Domáce sú najlepšie
Istotou sú medy vyrobené na Slovensku, poprípade u našich českých susedov. V prvom rade si viete ľahko overiť ich pôvod. Stačí zapnúť internetový prehliadač. Zároveň máte istotu, že pri jeho výrobe boli dodržiavané normy, ktoré platia v našej republike. Tie sú v Európe považované za jedny z najprísnejších. Dôležitým faktorom sú však aj druhy rastlín, z ktorých včely zbierali peľ. Najmä pri exotických druhoch medu, nemáte šancu zistiť, z akých rastlín je v skutočnosti zložený. Rizikom je alergická reakcia organizmu.
O kvalite rozhoduje i farba
Kvalitný med, by mal mať priehľadnú, maximálne však jemne zmútenú farbu. Je pritom jedno či hovoríme o mede kvetovom, alebo takzvanom medovicovom. Prvý spomínaný med je sfarbený do žltých, či zlatých odtieňov. Ten druhý má tmavohnedú farbu, pripomínajúcu živicu stromov.
Štipľavý či skryštalizovaný je dobrý
V niektorých medoch môžete vidieť skryštalizovanú časť. Tento jav však nie je znakom nízkej kvality, ale práve naopak. Nekvalitný med spoznáte aj podľa rôznych nečistôt, ktoré v ňom plávajú. Tie v tomto výrobku nemajú čo robiť. Čo sa týka chute, základom je sladkosť. Ak pri konzumácii pociťujete jemné pálenie v hrdle, alebo jemne štipľavú chuť, je to len dobre. jednotlivé príchute medu závisia hlavne od rastlín, z ktorých bol zbieraný peľ.